• Sun. Apr 11th, 2021

HAMIZUL ABDUL HAMID

Aku Budak Lenggong

‘A Story From Ghaza’

Byadmin

Jul 8, 2010

Nota: Saya menerima e-mail ini daripada Nawawi Hilmi yang berasal daripada Meriam Omar. Ia menceritakan pengalaman salah seorang sukarelawan ke Gaza. Saya paparkan di sini, demi kebaikan dan penghayatan bersama. This story has been edited to make it smooth and ease to read.

AK00000001Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke pejabat saya untuk berkongsi pengalamannya. Persatuan Pekerja Islam yang anjurkan. Setiap kali dia bercerita, mesti tersekat-sekat, kerana katanya dia tidak dapat melupakan pengalaman yang dia akan kenang sampai ke mati. Saya ada sesuatu yang mahu dikongsikan, yang membuatkan saya tidak dapat tidur semalaman.

Mesir, kata Razali ibarat Firaun moden. Nama sahaja Islam; tetapi sudah sangat sekular. Mereka sanggup kencing di dinding-dinding masjid. Mesir adalah bersempadanan dengan Gaza dan satu-satunya jalan ke sana. Makanan dan ubatan-ubatan yang mahu di bawa ke Gaza, hanya rosak di sempadan Mesir-Gaza (kerana karenah Mesir yang tidak mahu membuka sempadan – penulis). Sempadan Gaza dan Mesir panjangnya 14 km. Sebenarnya, kalau tiada sekatan, rakyat Palestin tidak akan kebuluran.

Hakikatnya, Mesir lebih rela bersempadan (dan berjiran) dengan Israel daripada bersempadan dengan Hamas!

Khutbah Jumaat di Mesir diharamkan menyentuh mengenai keganasan di Gaza . Banyak ‘checkpoint’ yang kena dilalui di Mesir…dan dengan CORRECTION-MIDEAST-ISRAEL-GAZA-CONFLICT-UNpertolongan Allah SWT semuanya lepas. Tetapi peritnya hanya Allah yang tahu, mereka (pihak berkuasa Mesir) meminta rasuah. Bayangkan, bayaran menaiki bas 500 meter ialah RM70!!! Jelas, Mesir memang sekutu kuat Amerika dan Israel . (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!! – Kata Ramli)

Gaza (Palestine), terbahagi kepada dua kekuasaan – Hamas dan Fatah. Di sebelah Fatah ada kasino! menurut wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza! Imam Shafie pun lahir di sini. Kata Razali lagi, rakyat Palestine sangat berpegang teguh kepada ajaran Islam dan mazhab Shafie.

Hakikatnya, orang Palestine sangat baik dan mesra compared to other Arabs especially Arab Mesir. Moyang Rasulullah SAW pun dikebumikan dia sini. Palestin is a beautiful country,  iklimnya Mediterranean dan boleh kalahkan Los Angeles jika tidak kerana peperangan.

Hamas memang dianggotai oleh kalangan yang rela mati, kerana ia adalah peluang mereka mencari syahid. Mereka sanggup mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali, mereka berkata: “Kalau anda datang lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi”…like they know they can die anytime.

AK00000001Kata Razali lagi, tulang-tulang yang melekat di dinding bangunan yang rosak, tidak busuk walau sudah berminggu. Mayat pun tidak reput langsung dan ini dapat dilihat bila kuburan mereka rosak dibedil oleh Israel. Israel turut membedil kawasan perkuburan, kononnya ia menjadi tempat menyimpan senjata.

Hamas hanya ada 25,000 orang tanpa senjata canggih; tapi yang mati hanya 100 lebih sahaja!!  Mereka beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups, kata Razali.

Apa yang lebih mengagumkan, isteri kepada yang mati syahid, hanya ada satu misi, iaitu untuk berperang dan dapat mati syahid, supaya dapat berjumpa dengan suami mereka semula di syurga. Bagi mereka, kanak-kanak yang mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yang anaknya mati syahid, jika hari ini sorang mati, esok pasti akan lahir lagi seorang bayi.

Hakikatnya, Israel Memang pengecut sebab tidak berani berperang secara berdepan Hamas. Mereka hanya duduk di dalam kereta kebal. Kemudian menyerang dengan bom pintar atau bom fosforus dari jarak jauh. Mereka tahu bahawa Hamas mempunyai penembak tepat! Maka mereka takut untuk keluar daripada kereta kebal.

Kereta kebal Israel juga memusnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun, kerana tanaman ini memakan masa bertahun untuk tumbuh MIDEAST-ISRAEL-GAZA-CONFLICT-UNkembali. Mereka mahu rakyat Palestine kebulur dan tiada sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tidak ikut!!! Mereka berani kerana ada ‘back-up’ cukup besar!

Rakyat Palestine, kata Razali…merebus rumput sebagai makanan. Kanak-kanak tiada cita-cita lain selain daripada ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri! Di hospital, pembedahan, jahitan kulit dan sebagainya, terpaksa dibuat tanpa bius. Ubat bius sudah habis. Menurut Razali, dia tidak tahan melihat kanak-kanak menjerit kesakitan apabila kepala mereka dijahit!

Razali juga pergi melihat sendiri ke dewan bedah yang telah dibedil dengan bom fosforus oleh Israel. Sebelum serangan itu, ada few doctors yang sedang membedah pesakit. Kata Razali, tidak ada apa yang tinggal…semua sudah menjadi abu!!! Yang kelihatan, hanyalah serpihan tulang here and there…Fosforus ini mampu menghancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah.

MIDEAST-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZAAda banyak lagi..but too long to write here. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza …So, inilah yg diceritakan oleh beliau. Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita yang paling dekat…SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping di sana, samalah seperti kita menyokong Israel .

So friends, marilah kita terus berdoa dan berdoa untuk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada…Wasalam.

PS: The bellow photos are not a Movie Shooting or Celebrating a festival with crackers… its a school in Gaza .. this is the current situation of the innocent people in Gaza! Make sure you read till last to know what is white phosphorus! and the effect!

THE RESTS ARE SCENE AT UNRWA SCHOOL IN BEIT LAHIA, GAZA , PALESTINE, EARLY 2009

MIDEAST-ISRAEL-GAZA-CONFLICT-UN

MIDEAST-ISRAEL-GAZA-CONFLICT-UN

MIDEAST-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA

CORRECTION-MIDEAST-ISRAEL-GAZA-CONFLICT-UN

CORRECTION-MIDEAST-ISRAEL-GAZA-CONFLICT-UN

MIDEAST-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZAMIDEAST-ISRAEL-GAZA-CONFLICT-UN

MIDEAST-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA

Related Post

Leave a Reply